Hirek

Hiába edzel keményen, mégsem fejlődsz? Lehet, hogy ez az oka!

Tanácsok amatőr sportolóknak

Akkor is érdemes szem előtt tartanunk a regeneráció fontosságát, ha nem sportolunk versenyszerűen. Egyrészt szervezetünk számára is ez az optimális fejlődési út, másrészt hiába nem a dobogót célozzuk, azért jól esik azt tapasztalni, egyre jobbak vagyunk, egyre többet bírunk. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki edzéseinkből, a következő szempontokat tartsuk szem előtt a regenerációval kapcsolatban:

  • A regeneráció rögtön edzés után elkezdődik: nem érdemes a nyújtással spórolnunk! Ennek hatására javul az izmok oxigén- és tápanyag-ellátottsága, gyorsabban tudnak újjáépülni. Egy edzés utáni relaxációs gyakorlattal még többet javíthatunk a folyamaton.
  • A hatékony regeneráció legjobb módja a mély, pihentető alvás. A mennyiségnél fontosabb a minőség, de törekedjünk rá, hogy meglegyen a napi 8 óra. A kialvatlanság egyébként nemcsak a szervezet regenerációját hátráltatja, de rontja mentális teljesítőképességünket, koncentrációnkat is, így könnyebben hibázunk vagy sérülünk meg.
  • Az alvás mellett a táplálkozás a regeneráció másik alapköve. Ahogy sportautónkba sem töltenénk vizezett benzint és rossz minőségű olajat, úgy testünk táplálására is kiemelt figyelmet kell fordítanunk, főleg, ha utána szeretnénk jó teljesítményt nyújtani.
  • Figyeljük pszichés állapotunkat, ugyanis ez sokat elárul szervezetünkről is! Vezessünk edzésnaplót, amibe naponta beleírjuk, milyen hangulatban vágtunk bele az edzésbe, mennyire vagyunk motiváltak, majd a terhelést befejezve azt, hogy mennyire fáradtunk el. Így könnyen nyomon követhetjük fejlődésünket, láthatjuk, hogyan bírjuk az egyre növekvő terhelést.
  • Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük edző segítségét! Ő nemcsak a gyakorlatok helyes technikai kivitelezését taníthatja meg nekünk, de segíthet személyre szabott, hatékony edzésterv kialakításában is, amiben megfelelő egyensúlyban van a munka és a pihenés.
2019.08.25.

Külső tartalom:


Képek: